Ahli Politik Antara Pertama Terima Vaksin Covid-19


PUTRAJAYA - Ahli politik yang terdiri daripada ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) turut disenarai sebagai penerima vaksin Covid-19 fasa pertama.


Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ahli politik sama ada daripada pihak kerajaan atau pembangkang dikategorikan sebagai barisan hadapan kerana sering bertemu dengan masyarakat di akar umbi.


"Mereka sering terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19," katanya pada sidang akhbar selepas pelancaran Buku Panduan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan di pejabatnya pada Selasa.


Menurutnya, Pengerusi Bersama Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV), Datuk Seri Dr Adham Baba dan Khairy Jamaluddin Abu Bakar telah diarahkan untuk mengadakan perbincangan dengan pimpinan parti bagi memahami keperluan vaksin Covid-19.


"Insya-ALLAH, kita akan laksanakan apabila vaksin akan terima dalam tempoh terdekat," katanya.


Mengulas mengenai desakan Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) dan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) yang menggesa wartawan dan guru disenaraikan dalam penerima fasa pertama, Muhyiddin berkata, bekalan vaksin pada fasa pertama adalah terhad.


"Saya setuju wartawan dan guru keduanya sangat penting tetapi kerana bekalan vaksin sangat terhad pada fasa pertama, kita perlu selektif untuk memastikan perkhidmatan penting tidak terkesan oleh jangkitan Covid-19," katanya.


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/124081/BERITA/Nasional/Ahli-politik-penerima-vaksin-Covid-19-fasa-pertamaAhli Politik Antara Pertama Terima Vaksin Covid-19 Ahli Politik Antara Pertama Terima Vaksin Covid-19 Reviewed by admin on 22:40 Rating: 5

No comments

Recent in Recipes

3/Food/post-list