Stress? Jom makan coklat.


Coklat memberi kedua-dua kesan negatif dan positif. Sesetengah orang, apabila mereka sedih atau tertekan, mengalami keinginan coklat. Semasa makan coklat mereka melaporkan bahawa perasaan mereka adalah bangkit dan berasa lebih baik. Kebangkitan mood ini adalah sementara apabila kesan ini berkurang, mereka sekali lagi kembali kepada keadaan mereka sebelum ini.


Coklat kaya dengan karbohidrat, yang meningkatkan kadar yang mana tryptophan memasuki otak. Ini meningkatkan tahap serotonin, neurotransmitter yang mengawal perasaan, mewujudkan perasaan yang baik.

Ada sebenarnya sebab kimia yang dipanggil anandamide, neurotransmitter yang dihasilkan dalam otak yang sementara menyekat perasaan kesakitan dan kemurungan.


Ia adalah terbitan daripada perkataan Sanskrit iaitu “bliss,” dan salah satu perkara yang menarik tentang chocolate adalah ia bukan sahaja menghasilkan sebatian ini, ia juga mengandungi bahan kimia lain yang memanjangkan “rasa baik” aspek anandamide.


Sesetengah saintis percaya bahawa phenylethylamine dan theobromine boleh menyebabkan perubahan dalam perasaan. Phenylethylamine menyebabkan tekanan darah dan gula dalam darah meningkat. Ia menjana perasaan waspada dan kepuasan sekali gus mewujudkan perasaan yang mendamaikan. Tetapi, tempoh yang singkat emosi meningkat diikuti oleh tempoh emosi yang rendah. Theobromine terdapat secara semula jadi dalam koko dan bertindak sebagai antidepresan.


Langkawi akan dibangunkan untuk  menjadi hab coklat negara dan usahawan tempatan digalak menghasilkan produk berasaskan coklat bagi menarik lebih ramai pelancong ke pulau peranginan itu. Ini merupakan inisiatif Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) dengan memperuntukkan geran sebanyak RM 1.5 juta bagi tujuan tersebut.


Stress? Jom makan coklat. Stress? Jom makan coklat. Reviewed by admin on 01:25 Rating: 5

No comments

Recent in Recipes

3/Food/post-list